Utilizaţi diferite uleiuri naturale, dar nu observaţi nicio diferenţa la nivelul părului? V-aţi întrebat de ce un anumit ulei funcţionează, în timp ce altul vă deshidratează sau electrizează părul?
Tratamentul cu Ulei pentru Păr este eficient şi complet sigur doar atunci când alegem uleiuri care vizează toate necesităţile părului nostru. Pentru a obţine beneficii maxime în urma tratamentului, trebuie să aflaţi mai multe informaţii despre structura părului şi despe simptomele care reflectă o anumită problemă.
De exemplu, dacă aveţi mătreaţă, nu aveţi nevoie de un produs de curăţare. În acest caz, utilizarea unui ulei care reglează funcţia glandelor sebacee este suficientă. Excesul de sebum este cel care conduce, în mod frecvent, la dezvoltarea acestei afecţiuni problematice, mătreaţa.
Structura Părului – Informaţii de bază
Este important să cunoaştem cel puţin informaţiile de bază referitoare la structura părului pentru a determina necesităţile părului şi pentru a alege metoda de îngrijire corespunzătoare. Să începem prin a menţiona cele mai importante informaţii, cunoscute de majoritatea persoanelor – părul este alcătuit din cheratină.
Acest “strat protector” de cheratină se aseamănă unei armuri de cuticule adiacentă tulpinii părului. Există câteva straturi de cheratină. Rolul acestora este de a proteja cortexul sensibil al părului împotriva factorilor cu potenţial de deteriorare cum ar fi tempraturile ridicate, radiaţiile UV, umiditatea, toxinele şi chiar factorii mecanici de deteriorare. Condiţia cuticulelor părului determină sănătatea părului.
CE ESTE POROZITATEA PĂRULUI?
Condiţia părului poate fi determinată cu uşurinţă doar observând firele de păr. Pentru a clarifica, părul este fie neted şi sănătos, fie aspru şi deteriorat. Totul depinde de modul în care sunt aşezate cuticulele. Porozitatea părului reprezintă gradul de ridicare a cuticulelor de pe cortextul părului. Iar acest grad poate fi, evident, mai mic sau mai mare.
- Cuticulele părului cu porozitate redusă nu sunt deschise.
- Părul cu porozitate medie este caracterizat de cuticule deschise, care încep gradual să să ridice, creând spaţii mai mari.
- Cuticulele părului cu porozitate ridicată sunt deschise la maximum.
Ce Factori Determină Porozitatea Ridicată a Părului?
În practică, porozitatea părului înseamnă nivelul de protecţie de care dispune părul. Prin urmare, dacă cuticulele părului sunt larg deschise, aceasta înseamnă că partea sensibilă a părului, denumită cortex, nu este protejată. Drept consecinţă, pătrunderea toxinelor şi a altor agenţi distructivi în interiorul părului şi deteriorarea părului din interior este mai facilă. În acest caz, structura internă a părului rămâne fără nici un fel de protecţie, ceea ce rezultă în, de exemplu, pierderea hidratării părului. În plus, prin porii straturilor de protecţie se pot pierde numeroase substanţe nutritive preţioase. Drept rezultat, părul devine slăbit şi începe să cadă. Pe scurt, părul cu porozitate ridicată înseamnă un păr cu probleme majore.
Cum se Poate Reduce Gradul de Porozitate a Părului?
Aşa cum a fost deja menţionat, pentru a vă bucura de un aspect frumos al părului, este necesar să vă asiguraţi că părul are cea mai redusă porozitate. Cum se poate realiza acest lucru? În primul rând, este necesar să limitaţi expunerea părului la factorii cu potenţial de deteriorare, care rezultă în cuticule din ce în ce mai deschise. Aceşti factori, printre alţii, sunt temperaturile ridicate (spuneţi la revedere uscării cu foehnul, ondulatorului sau îndreptării regulate a părului), vopsirea (toţi coloranţii de păr conţin substanţe responsabile cu deschiderea cuticulelor, pentru a permite culorii să pătrundă în interiorul părului), precum şi o îngrijire necorespunzătoare a părului, în general (este timpul să periaţi părul cu delicateţe, nu trageţi de păr, şi să începeţi să dormiţi cu părul strâns).
Evident, puteţi, de asemenea, utiliza uleiurile naturale. Moleculele lor minuscule pătrund cu uşurinţă prin cuticulele părului. Acestea sigilează stratul de protecţie natural şi întăresc bariera hidro-lipidică a scalpului. În principiu, uleiurile naturale de păr acţionează ca un bandaj pentru părul slăbit, cu condiţia să alegeţi un ulei potrivit.
Ce Ulei de Păr să Alegem?
Există trei tipuri de porozitate a părului şi trei tupuri de uleiuri. Tot ce trebuie să faceţi este să le potriviţi corespunzător. Reţineţi faptul că, în caz de nepotrivire, uleiurile de păr pot mări considerabil electrizarea şi deshidratarea părului.
- Uleiurile recomandate pentru părul cu porozitate redusă sunt Uleiurile Non-Uscate cu conţinut mare de acizi graşi saturaţi, de exemplu, Uleiul de Cocos, Untul de Shea, Untul de Cacao, Uleiul de Babbassu.
- Uleiurile recomandate pentru părul cu porozitate medie sunt Uleiuri Semi-Uscate care conţin aciti graşi monosaturaţi, de exemplu, Uleiul Buriti, Uleiul de Nap, Uleiul Macadamia, Uleiul de Avocado.
- Uleiurile recomandate pentru părul cu porozitate ridicată sunt Uleiurile Uscate care includ acizi graşi polisaturaţi, de exemplu, Uleiul de Seminţe de Strugure, Uleiul de Floarea Soarelui, Uleiul de Şofrănel.
În afara uleiurile menţionate mai sus, fiecărui tip de păr i se pot potrivi cel puţin zeci de uleiuri. Deşi nu suntem conştiente de acest fapt, există mii de uleiuri naturale care aşteaptă să fie utilizate. Un aspect care trebuie reţinut este următorul; dacă doriţi să obţineţi un maximum de beneficii dintr-un ulei, trebuie să vă cunoaşteţi porozitatea părului. Doar atunci veţi putea alege uleiul potrivit părului dumneavoastră.
Cum se Poate Determina Porozitatea Părului?
Dacă doriţi să fiţi 100 la sută sigure ce nivel de porozitate are părul dumneavoasră, consultaţi un specialist în tricologie. De asemenea, unele saloane profesionale de coafură oferă servicii de determinarea a nivelului de porozitate a părului clienţilor. Totuşi, cabinetul unui specialist în tricologie este locul unde puteţi primi toate informaţiile despre părul şi condiţia acestuia. În orice caz, dacă nu aveţi oportunitatea de a consulta un specialist, puteţi, de asemenea, determina tipul de porozitate a părului de acasă.
Metoda Nr. 1 – Observaţie
Priviţi cu atenţie părul şi încercaţi să diferenţiaţi câteva proprietăţi caracteristice. Dacă este constant drept, greu, neted şi dificil de stilizat, probabil că părul dumneavoastră are porozitatea redusă. Dacă este mat, cu tedinţă de electrizare, vârfuri despicate, mătreaţă sau cade excesiv, părul dumneavoastră este posibil să aibă porozitatea medie. Părul cu porozitate ridicată este cel mai usor de determinat deoarece este foarte aspru, deteriorat excesiv, cu vârfuri despicate, fragil, cade şi este mat.
Metoda Nr. 2 – Testul cu ajutorul apei
Luaţi un fir de păr şi introduceţi-l într-un pahar cu apă proaspătă şi curată. Dacă se scufundă la fund, părul dumneavoastră probabil că are porozitatea ridicată. Dacă pluteşte la suprafaţa apei, este foarte posibil ca porozitatea părului dumneavoastră să fie redusă. Cel mai frecvent tip de porozitate este porozitatea medie. Firul de păr, în acest caz, se va scufunda la fundul paharului foarte lent.
Metoda Nr. 3 – Testul cu ajutorul Uleiului de Cocos
Pregătiţi Ulei natural de Cocos şi aplicaţi-l la nivelul părului. În general, acest tip de ulei este benefic doar pentru părul cu porozitate redusă. Prin urmare, dacă părului dumneavoastră nu reacţionează bine la uleiul de cocos, aceasta înseamnă că porozitatea părului este mai mare decât cea redusă. Părul cu porozitate ridicată devine extrem de electrizat şi deshidratat atunci când este tratat cu Ulei de Cocos.